Czy owoce są groźne dla Zębów?
Erozja to utrata twardych tkanek zęba na drodze procesów elektrolitycznych lub chemicznych bez udziału drobnoustrojów. Jest to proces nieodwracalny.
Kwasy prowadzące do powstania ubytków erozyjnych mają pH poniżej 4,5. Powodują one rozpuszczenie całej powierzchownej warstwy szkliwa oraz zębiny głównie międzykanalikowej. Odsłonięcie kanalików zębinowych powoduje nadwrażliwości na bodźce termiczne, chemiczne i mechaniczne – jest to zwykle pierwszy objaw, z którym pacjent zgłasza się do dentysty.
Najczęściej ubytki erozyjne spowodowane są napojami i pokarmami. Dziś na tapecie lądują owoce!
Kilka Faktów:
- świeże owoce częściej powodują erozję na zębach przednich
- soki owocowe powodują częściej erozję na przedtrzonowcach i trzonowcach
- soki owocowe są od 3 do 10 razy bardziej szkodliwe dla szkliwa niż świeże owoce.
- zęby mleczne są bardziej podatne na erozję niż zęby stałe
Jak chronić swoje zęby?
- – po spożyciu owoców płuczemy jamę ustną wodą, mlekiem, płukanką fluorkową.
- – zakończyć posiłek obojętnym pożywieniem np. serem żółtym
- – 30-60min po jedzeniu nie szczotkujemy zębów – przybliżony czas zobojętnienia kwaśnego pH przez ślinę.
- – żucie bezcukrowych gum pomiędzy posiłkami.